Subsidies

shutterstock_611007254

Voor particulieren is geen landelijke subsidieregeling beschikbaar. Wel kan het zijn dat er lokaal via gemeenten subsidieregelingen beschikbaar zijn.

Via EnergieSubsidiewijzer kunt u inzien of er in uw gemeente regelingen van kracht zijn. Gemeenten hebben soms ook regelingen die niet als subsidie op de Energiesubsidiewijzer staan, maar bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor inwoners die gezamenlijk iets willen organiseren rondom zonnepanelen, zoals gezamenlijke inkoop. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Veel gemeenten hebben een Energieloket, informeer daar naar de mogelijkheden.

BTW op aanschaf zonnepanelen

Per 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd. Dit betekent een forse besparing op de kosten.
shutterstock_552753190

Salderingsregeling

De salderingsregeling is verlengd tot 2025 en houdt in dat, ongeacht bij welke energiemaatschappij u zit, de door u opgewekte energie aan het energienet kan worden geleverd. Uw opbrengsten en kosten worden dus gesaldeerd. Kortom, echt alle door u geproduceerde energie kunt u consumeren, ondanks dat u wel gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Wanneer u jaarlijks meer levert dan afneemt, krijgt u van energiemaatschappijen tussen de 6 en 14 cent uitbetaald per geleverde kWh.